IPRED och FRA - "jag har inget att dölja"?

IPRED och FRA-lagen. George Orwells futuristiska kontrollsamhälle i romanen 1984 har aldrig varit så aktuell som nu. Jag kan inte för mig liv förstå hur Sveriges befolkning, med en massa icke verklighetsförankrade politiker i spetsen, kan ha så stora jävla skygglappar på sig.


För er som inte är insatta och förstår dessa lagförslag och redan framröstade lagar, men ändå av någon anledning står på barrikaden och skriker om kulturstöld och terroristhot, så kan jag gärna enkelt sammanfatta det för er.


FRA-lagen
gör det möjligt för Försvarets Radioanstallt att avlyssna internettrafik som man misstänker är kopplad till "hot mot rikets säkerhet". Någon ska alltså öppna din elektroniska korrespondens och titta efter huruvida du är en ofarlig eller farlig person. Du som privatperson som sköter dig och som sällan eller aldrig självmordsbombar Ambassader, borde rimligen inte behöva oroa dig. Men faktum kvarstår, för att FRA ska veta att så är fallet så måste dom kolla dig. Är du bekväm med det? Och vad är nästa steg?


IPRED
är ett lagförslag, som dessutom förväntas gå igenom, som ska göra det möjligt för upphovsrättsinnehavare att begära ut personuppgifter ifrån internetleverantörer. Således, när ett musik eller filmbolag, eller enskild artist med för den delen, misstänker att någon delar ut dennes musik på internet, så ska denna kunna begära att få veta vem som står bakom internetanonymiteten. Låter det bra? "Javisst" säger du kanske. "Nedladdning är stöld!". Ja, det är det nog faktiskt. Man kan naturligtvis stöta och blöta frågan om upphovsrättskyddet i sig i åratal, men det är faktiskt inte det som är grejen.


Det du ska ta i beaktande är istället den inverkan, och framtida inverkan, den här möjligheten ger för olika typer av verksamheter när det kommer till att styra och kränka den personliga integriteten. Det är nämligen så att om någon ska kunna "avlyssna" vilka filer du som privatperson laddar upp eller ner på internet, även vid blotta misstanken, så kommer allt annat med på köpet. För att kunna utröna om du är eller inte är en olaglig individ så måste allt material tittas igenom. Känn på den. Och det är inte ens staten, polisen eller Försvarets Radioanstallt som kommer sitta och rota i din virtuella smutstvätt. Det är musik och filmbolag, programtillverkare, speltillverkare, kulturnissar och annat löst folk som exempelvis Mauro Scocco. Vinstdrivande, multinationella bolag med miljardbudgetar i ryggen, som inte har några som helst problem att krossa dig.


Men ponera att du ändå tycker att detta är ok. Du har ju som det så vackert heter "ingenting att dölja", inte firmafestbilderna, inte porrsurfandet, inte bondagekittet du beställer på nätet, inte dejtsajterna du smygbesöker, inte bloggarna du skriver eller mailen du skickar till frugan. Du är helt clean. Good for you. Låt mig bara påpeka några ytterligare faktum.


När man i Sverige instiftade mervärdesbeskattning så var det för att få landet på fötter. Momsen skulle sedermera tas bort. Man behövde fartkameror på vissa vägsträckor som var mer olycksdrabbade än andra. Vilka är dessa "vissa" vägsträckor idag? Man satte motvilligt in kameror i butiker för att stävja butiksrånen, som en extrem åtgärd och ett enligt makthavarna tveksamt med nödvändigt beslut. Var sitter det kameror idag? Den här listan kan göras oändlig.


Jag säger inte att jag av princip är emot alla dessa åtgärder för att skydda medborgare ifrån sig själv, det är inte det som är epicentrum i frågeställningen. Men innan du helt ogenomtänkt sållar dig till fåraskaran och bräker om att du "inte har något att dölja", fundera på hur utvecklingen sett ut fram till idag och hur du kan se världen när dina barnbarn är i din ålder.


Och tro inte för allt i världen att det här nu är vad som utlovas, ett enda enskilt och nödvändigt steg för att skydda medborgaren. Observera att FRA-lagen som röstades igenom nyligen var ett högst enskild åtgärd, precis som du ska observera att det nu kommer att röstas igenom ytterligare en sådan åtgärd.


Jag ser fram emot fler enskilda åtgärder som den bräkande massan kan ställa sig bakom. Har du inte läst 1984 - gör det.


Vi ses i cyberrymden mina vänner. Bokstavligt talat. // eder theadmin

Artikel om IPRED, klicka HÄR
Artikel om FRA, klicka HÄR


Kommentarer
Postat av: den lille stridsvagnen

Jag vill inte på något vis trycka ner dig i smutsen, eller det vill jag ju iofs. Det är som bekant lite av min fetischism.Men Det är ju tämligen korkat att lägga ner så mycket energi på en blogg, även om ämnet är högst aktuellt och viktigt.Hur som helst politikerna är ju i allmänhet omåttligt korkade och förstår inget av vad de beslutarom, så hur ska en opinion om 100% (idag är den nog troligen endast 78%) kunna ändra dessa människors världsbild?

2008-11-19 @ 14:11:31
URL: http://jope.blogg.se/
Postat av: Indi

Lysande, kort och gott. Har inget att tillägga.

2008-11-19 @ 17:28:48
URL: http://indipoker.se
Postat av: Valterego

Jävligt bra! Både innehållsmässigt och ur ett retoriskt sammanhang. Håller helt med dig. Just det här argumentet att "det går alltid att ändra / återställa sen" är nåt beslutsfattare gömmer sig bakom, men som sedan aldrig inträffar.//Erik

2008-11-20 @ 08:51:40
URL: http://www.valterego.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback